lördag 22 september 2012

Lärare vs Sjuksköterskor.

Den senaste tiden har det diskuterats väldigt mycket i media och olika forum om att lärarförbundet kräver en löneökning på 10.000 kr i månaden.
Många är emot det (vilket jag visserligen kan förstå, det är en sjuk löneökning, men de har gjort jämförelser mellan en ingenjör som studerat lika länge som en lärare, och de får 10.000 mer i månaden.) och säger att sjuksköterskorna får väldigt dåligt i lön (vilket jag är övertygad om att de får, och de är också värd en löneökning men då får ju deras fack förhandla om det) och tycker att lärare har det så bra att de inte behöver någon löneökning. 10 veckors semester, påsklov, höstlov osv.
Jo visst de har väl det då (vilket inte alla har heller..) men det är ingen som tänker på all övertid som lärare sitter och gör dag in och dag ut, vecka in och vecka ut, månad in och månad ut som de inte får betalt för?
Planering av lektioner, förberedelser inför lektioner, skapande av prov, rättning av prov osv.

Jag läser till förskolelärare. Ett yrke som också behöver ha ett upplyft och höjas i "status".
För det första heter det inte Dagis längre, utan det heter förskola.
Sedan 1998 har det funnits en läroplan för förskolan, alltså saker som ska ske i förskolan likt läroplanen som finns för förskoleklass, grundskola, gymnasium.
Det är inte ett ställe som man bara lämnar sina barn på och vi passar era barn under dagen när ni arbetar. Utan vi har även pedagogiska aktiviteter med era barn.

Självklart, det finns många rötägg inom förskole- och skolverksamheten som skulle ha slutat för 20 år sedan, men sjuksköterskor då? Alla där är underbara och så eller?
Jag vet i alla fall att många sjuksköterskor som jag har träffat har varit helt känslokalla och idiotiska. Jag kan knappast vara den enda som stött på detta.

Sen ska man tillägna 3,5 år (vilket bara är för förskollärare, lägg till något år om du ska bli grundskolelärare, gymnasielärare) som student och allt som det innebär (leva fattigt, få lån osv osv) så vill man att det ska synas sen i lönekuvertet. Dvs har man studerat rätt länge, fått rätt höga lån så ska det löna sig.

Nästa gång du klagar på att lärarförbundet kräver 10.000 kr extra i lön så tänk dig för innan du klagar, händer inget så kommer det till slut inte vara någon som känner att de har råd att utbilda sig till lärare eftersom man ändå har dålig lön, och vart ska ni då lämna era barn när ni efter 1,2,3 år efter ledighet kanske vill gå tillbaka till jobbet och jobba. Ja inte på förskolan i alla fall eftersom det inte finns några förskolelärare kvar...
Eller ännu värre, alla kommer att få hemundervisas eftersom det inte heller finns några lärare kvar..

Är det så vi vill ha det?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar